Halaman


Custom Search

Booking your hotel here!!!

Isnin, 25 Julai 2011

34 Minit Sehari


Apabila kita melakukan sesuatu pekerjaan, kadang-kala kita terlalu sibuk sehinggakan kita jadikan ia alasan untuk melengah-lengahkan solat atau lebih teruk lagi, meninggalkannya terus. Jikadilakukan sedikit pengiraan, dalam sehari, kita perlu menunaikan solat:

  • Subuh: 2 rakaat
  • Zuhur: 4 rakaat
  • Asar: 4 rakaat
  • Maghrib: 3 rakaat
  • Isyak: 4 rakaat
Jadi jumlah keseluruhan adalah 17 rakaat sehari. Katakan seseorang itu mengerjakan solat lebih kurang 2 minit untuk setiap rakaat, maka jumlah masa yang diambil untuk menunaikan solat dalam sehari hanyalah selama 34 minit. Dalam sehari ada 24 jam bersamaan 1440 minit. Jika dikira peratusan masa yang diambil untuk menunaikan solat dalam sehari, hanyalah 2.36%.


Bagaimana pula dalam masa seminggu? 34 minit darab 7 bersamaan 238 minit. 238 minit bersamaan dengan 3.97 jam. Jika dikira dalam sebulan pula, katakan purata dalam sebulan ada 4 minggu.3.97 jam darab 4 bersamaan dengan 15.88 jam.

Dalam setahun pula, 15.88 jam sebulan darab dengan 12 sama dengan 190.56 jam. 190.56 jam ini jika ditukarkan kepada unit hari adalah bersamaan dengan 7.94 hari. Rupanya dalam setahun, masa kita untuk sembahyang hanyalah lebih kurang 8 hari.

Kita kira dari segi purata umur manusia pula. Katakan purata umur seseorang adalah sehingga 60 tahun. Umur 10 tahun merupakan umur seseorang mencapai akil baligh dan sudah mula wajib untuk menunaikan solat. Ini bermakna, seseorang yang berusia 60 tahun perlu bersolat selama 50 tahun. Jika dalam setahun, masa yang diambil untuk menunaikan solat hanyalah 7.94 hari, maka dalam tempoh waktu 50 tahun, masa yang diambil untuk menunai solat hanyalah 397 hari. 397 hari lebih kurang bersamaan 1 tahun 1 bulan.

Bayangkan dalam sepanjang umur kita, Allah hanya menyuruh kita menggunakan 1 tahun 1 bulan dari keseluruhan umur 60 tahun kita untuk menunai solat. Itupun kadangkala masa solat kita kurang kerana uzur, jama', kurang 2 rakaat untuk solat Jumaat. 

Jika difikirkan kembali, 34 minit sehari adalah sangat singkat. Tengok wayang 2 jam, shopping berjam-jam, 34 minit tu tak luak pun masa 24 jam kita untuk sehari. Oleh itu, marilah kita sama-sama memperbaiki solat kita dan menghargai masa 34 minit itu dengan bersungguh-sungguh dan penuh khusyuk.

11 ulasan:

Man berkata...

Salam sedara. Minx izin copy post2 sedara ye.. Sebar2 kan.. Wat tmbah pahala.. ;)

ShaRil rOutH WelLinG berkata...

mohon utk share

Cik Lin Lina Zainal berkata...

Salam.. mohon utk share info dlm blog ni ye.. n sy mohon jika dpt disertakan sumber2 bg setiap info yg dimasukkan ke dlm blog. bknnya ape, kdg2 ad sumber yg diragui kebenarannya. kalu nk bdebat/mberi nasihat atau peringatan kpd org pun, akn disoal kembali, mne sumber ni? jd, blhlah jwb dgn yakin lps ni kalu dah tahu ad sumbernyer.. sekadar pdgn. thank you!

Cik Lin Lina Zainal berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
yaya_paan berkata...

mohon share...

miruLeela berkata...

Mohon share

BKP KRAF berkata...

salam saudara...minta izin gunakan tazkirah ini untuk disebarkan kepada saudara2 yang lain

Wan Fatihanum Wan Rusli berkata...

saya juga mohon share ilmu bermanfaat ini..tq

mamaAna berkata...

Assalammualaikum....minta izin share tazkirah nie,
masuk dalam blog ye.....terima kasih.

Kamsinah Haron berkata...

mohon share

Diana Hafiza berkata...

Mohon share..